Община Гърмен » За община Гърмен » Забележителности

Забележителности

<< Всички забележителности

ЛАНДШАФТНО-ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК "ГРАДИЩЕ" СЕЛО ДОЛНО ДРЯНОВО

Каменни глави

Култовият комплекс с каменни глави и долмени се намира на 5 км. от с. Долно Дряново по посока пътя за Сатовча и Доспат. Комплексът е открит от проф. Тодор Бояджиев към 2000 г. до 2006 г. професорът не дава гласност на находката си.

През 2006 г. публикува във вестниците статии и снимки от светилището. От тогава то става известно на археолозите и обществеността. Проф. Бояджиев е математик по професия, работи от години в Центъра за Ядрени Изследвания гр. Дубна, Русия. Когато пребивава в България, чете лекции в Софийския Университет. Археологията и преходите из Родопите - това е хобито на професора. Гигантските глави и долмени съществуват в тази част от хилядолетия. Местните жители - овчари, дървосекачи и ловци, са ги виждали многократно. Но те са ги възприемали като игра на природата и не са им отдавали значение.

Телефон за връзка - 0876 110 421.

В полза на всички  гости и туристи на община Гърмен се направи в рамките на проект „Инициатива за подобряване капацитета и достъпа до туристически дестинации в трансграничния район“, с акроним „DESTINATIONS FOR ALL“, финансиран по Програма за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“,  3D сканиране и дигитализиране на парк "Градище": https://djovany.com/gradishte/#11890086p&112.35h&90.47t

 

<< Всички забележителности